Čisti prirodni lateks

Čisti prirodni lateks

/ Materijali/ Čisti prirodni lateks

Šta je lateks ?

Skupljanje mleka iz drveta helvea.
Skupljanje mleka iz drveta helvea.

Reč lateks se koristi kada se opisuju dve stvari: lateks koji je tečna supstanca iz drveta helvea (prirodnog kaučuka koje raste u Jugoistočnoj Aziji) ili lateks kao elastični materijal, nastao vulkanizacijom mleka helvee (koristeći Dunlop ili Talalay proces). Kada se koristi reč lateks obično se misli na materijal sa kojim se prave dušeci, jastuci i mnoge druge stvari. U određenim industrijskim aplikacijama prirodni lateks nema zamenu.

Proširivši značenje reči na konfuzan način, specijalisti marketinga koriste takođe reč lateks da označe sintetičku supstancu dobijenu polimerizacijom derivata nafte i koji malo liči na prirodni lateks. To se zove sintetički lateks, kao suprotnost prirodnom lateksu. Sintetički lateks nema ništa zajedničko sa prirodnim lateksom. Napravljen je od Styrene Butadiene Rubber (SBR), nema iste karakteristike i ispušta kancerogene čestice „Volatile Organic Compounds“ (VOC). Najčešće, u proizvodnji dušeka, reč lateks se koristi da označi blend prirodnog i sintetičkog lateksa. Svaki blend koji sadrži sintetički lateks znači lošiji kvalitet i oslobađa toksične čestice VOC.

Vrste lateksa

100% Prirodni Lateks: je lateks isključivo napravljen od mleka helvee. Proces vulkanizacije lateksa zahteva mineralne aditive, tako da, tehnički, svaki lateks sadrži 2 do 3% mineralnih aditiva u svom sastavu. Postoje 2 procesa vulkanizacije: Dunlop i Talalay. Dunlop je najčešće korišćeni proces počevši od 1929, gde se mleko lateksa sipa u modle i peče na pari.

Organski Lateks: je istovetan kao 100% prirodni lateks, ali je proizveden od mleka iz drveta helvea koje je organski uzgajano. Helvea je uzgajana bez pesticida i herbicida. Postoji sertifikacija zvana GOLS (Global Organic Latex Standard) koja sertifikuje organski lateks ne samo kao organski uzgoj već i transformaciju koja je usledila posle. Kao sertifikacija GOTS za tekstil, GOLS takođe uzima u obzir i socijalne aspekte u proizvodnji lateksa.

Lateks u Ott Sistemu

U Ott Sistemu koristimo samo 100% prirodni lateks ili organski lateks.

Jednozona lateks kocka.
Jednozona lateks kocka.