Puno drvo

Puno drvo

/ Materijali/ Puno drvo

Onaj ko je video dedu, ujaka, prijatelja kako obrađuje puno drvo, onaj koji je osetio miris drveta, dotakao glatku površinu drvene daske, milovao pogledom tu kompleksnu i prefinjenu strukturu, zna da masivno drvo izaziva emocije. Kroz drvo shvatamo da smo i mi integralni deo prirode.

Poštovanje prema drvetu

Od masivnog drveta pravimo krevete, uzglavlja, letvice, police i mnogo toga. Drvo se koristi bez metalnih spojeva i bez lakiranja. Predstavljamo ga u svoj njegovoj lepoti.

Stabla koja koristimo su decenijama stara i naši kreveti mogu trajati vekovima. Koristimo maksimum od svakog trupca za izradu dasaka. Manje daske i komade koristimo za letvice. Činimo sve da pravimo što manje otpada.

Sertifikacija drveta

Mi koristimo samo PEFC sertifikovano drvo (Program for the Endorsement of Forest Certification). Ovaj sertifikat atestira da se radi o odgovornom upravljanju šumskim resursima. Baziran je na sertifikaciji šuma zajedno sa firmama koje obrađuju drvo da bi se obezbedila kompletna sledljivost od šume do završenog proizvoda.

Vrste drveta

Vodimo računa da koristimo dobro osušeno drvo. Sadržaj vlage ne sme preći 8 do 10 % da bi se sprečilo formiranje pukotina ili krivljenje drveta u izolovanim i dobro grejanim prostorijama.

Postoje mnoge vrste drveta i svaka od njih ima svoj šarm koji će se svideti različitim ljudima. Mi najčešće koristimo bukvu za izradu kreveta. Tog drveta ima u izobilju i izgleda veoma lepo kada je nauljeno. Takođe koristimo dosta i drvo jasena. Jasenovi kreveti su prelepi. Drvo jasena uvek koristimo za letvice. Osobine jasena kao elastičnog drveta su poznate, nekada se koristilo za izgradnju propelera aviona.

Izbor vrste masivnog drveta je pre svega lični izbor koji je često usklađen sa postojećim enterijerom prostorije.

Izrada kreveta

Naši kreveti nemaju metalnih spojeva. Kao što smo već rekli, ovo je poštovanje prema drvetu kao predivnom materijalu i ujedno zaštita spavača od negativnih posledica elekromagnetnog smoga.

Spojevi kreveta su sa tzv. cink spojem. Ovaj spoj omogućava lako sklapanje i rasklapanje kreveta.

Posle finalne obrade, krevet se naulji sa lanenim uljem koje štiti drvo i čini ga lepšim. Na zahtev radimo i uzglavja sa policama od istog drveta.

Galerija